Päivitetty 07.05.2021

Kysymyksiä ja vastauksia

Täältä löydät vastauksia ja toimintaohjeita useimmiten kysyttyihin kysymyksiin väkivallasta.

Katso kysymykset aihepiirin mukaan:

Fyysinen väkivalta

Silloin kun miehelläni on paljon työstressiä, hän suuttuu helposti ja on ilkeä minua kohtaan. Pari kertaa hän on lyönytkin. Olen kuitenkin aika varma, että tilanne helpottuu kun hänen työkiireensä laantuvat. Ehkä en ole itsekään ollut viime aikoina kaikkein helpoin ihminen.

 • Stressi, väsymys tai mikään muukaan ei oikeuta väkivaltaa. Väkivalta on aina väärin ja vastuu siitä on väkivallan tekijällä. Ota yhteyttä Nollalinjaan, niin keskustellaan kokemuksistasi lisää.

Suuttuessaan puolisoni saattaa töniä ja tuuppia minua, mutta mitään sen vakavampaa ei ole tapahtunut. En usko, että hän tekisi mitään sen vakavampaa, mutta olen huolissani siitä, että lapsemme joutuvat näkemään tällaista.

 • Töniminen ja tuuppiminen on väkivaltaa siinä missä lyöminenkin, eikä sitä pidä hyväksyä. Väkivallan näkeminen voi tuottaa lapselle yhtä suurta vahinkoa kuin väkivallan kohteeksi joutuminen.  Soita Nollalinjalle niin keskustellaan sinun ja perheesi tilanteesta.

Aina kun poikaystäväni juo, hän suuttuu ihan mitättömistä asioista ja tönii ja vetää minua hiuksista. Jälkikäteen hän vähättelee asiaa ja sanoo vain juoneensa vähän liikaa.

 • Alkoholi ei anna kenellekään oikeutta käyttäytyä väkivaltaisesti toista kohtaan, ja humalatilaan vetoaminen ei käy tekosyyksi. Soita Nollalinjalle ja voit kertoa kokemuksistasi.

Vaimoni kohtelee minua väkivaltaisesti, mutta en uskalla kertoa siitä kenellekään, koska päällisin puolin hän vaikuttaa kunnolliselta eikä kukaan uskoisi minua.

 • Nollalinjalle soittaessasi voit kertoa kokemuksistasi ja tuntemuksista vapaasti. Päivystäjä kuuntelee sinua kyseenalaistamatta eikä vaadi sinulta todisteita tapahtumista. Tärkeintä on sinun kokemuksesi.

Henkinen väkivalta

Tyttöystäväni on todella mustasukkainen ja suuttuu aina, jos näkee minun juttelevan jonkun muun naisen kanssa. En voi esimerkiksi osallistua työpaikan yhteisiin juhliin tai lähteä ystävieni kanssa ulos, koska sellaisesta seuraa aina niin pahat riidat. Joskus tyttöystäväni on ihan suoraan kieltänyt minua menemästä ja uhannut jättää minut jos menen.

 • Voimakas mustasukkaisuus ja sosiaalisen kanssakäymisen rajoittaminen voivat pahimmillaan olla henkistä väkivaltaa. Voit kertoa kokemuksistasi ja keskustella aiheesta lisää soittamalla Nollalinjalle.

Minusta tuntuu, että kaikki mitä teen, on puolisoni mielestä väärin. Vuosikaudet olen yrittänyt sopeutua ja tehdä asiat hänen tahtonsa mukaan, mutta mikään ei tunnu riittävän. Jos en tee hänen mielensä mukaan, hän rankaisee minua ja uhkaa pian etsiä toisen. Mitä voin tehdä?

 • Toisen ihmisen jatkuva kritisoiminen, lyttääminen ja jättämisellä uhkaileminen on henkistä väkivaltaa. Soita Nollalinjalle ja kerro lisää kokemuksistasi. Mietitään yhdessä vaihtoehtojasi.

Väkivallan uhka

Kumppanini ei ole ikinä lyönyt minua, mutta viime aikoina meillä on ollut kireät välit ja hän on käyttäytynyt arvaamattomasti. Pelkään, että ennemmin tai myöhemmin hän menettää malttinsa.

 • Soita Nollalinjalle niin keskustellaan tilanteestasi.  Nollalinjalle voi soittaa jos väkivalta huolettaa tai pelottaa, soittaakseen ei tarvitse olla kokenut väkivaltaa.

Poikaystäväni ei ole ollut väkivaltainen minua kohtaan, mutta suuttuessaan hän saattaa rikkoa tavaroita ja joskus uhkailee lyövänsä, jos en heti suostu hänen tahtoonsa. Vaikka en usko, että hän oikeasti löisi minua, uhkailu tuntuu pahalta. Mitä voisin tehdä?

 • Väkivallalla uhkailemista pidetään yhtenä väkivallan muotona eikä se kuulu hyvään parisuhteeseen. Vaikkeivät uhkaukset koskaan toteutuisi, uhkailu jättää jälkensä suhteeseen. Soita Nollalinjalle, niin jutellaan kokemuksistasi.

Läheisen kokema väkivalta

Siskoni mies kohtelee siskoani todella huonosti. Mies arvostelee ja halveksuu siskoani muiden kuullen, enkä edes tiedä mitä tapahtuu suljettujen seinien sisällä. Miten voisin ottaa asian puheeksi siskoni kanssa?

 • Väkivalta ei useinkaan kosketa ainoastaan väkivallan tekijää ja kokijaa, vaan myös heidän läheisiään. Jos siskon kanssa puhuminen tuntuu hankalalta, voit soittaa Nollalinjalle ja keskustella siskosi tilanteesta ja niistä tunteista, mitä se sinussa herättää. Nollalinja on tarkoitettu myös väkivallan kokijoiden läheisille.

Vaino ja lähestymiskielto

Lähdin väkivaltaisen mieheni luota kuukausi sitten ja muutin omaan yksiöön. Mieheni on ilmestynyt jo useamman kerran hakkaamaan oveani ja huutamaan rappukäytävässä. Voinko hakea lähestymiskieltoa? Miten se tehdään?

 • Soita Nollalinjalle, niin kriisipäivystäjämme opastaa sinua lähestymiskiellon hakemisessa.

Avioliittoni päättyi ikävissä merkeissä pitkällisen kituuttamisen jälkeen. Olemme asuneet erillämme nyt kolme kuukautta ja minulla on uusi naisystävä, mutta entinen vaimoni ei jätä minua rauhaan. Olen tehnyt selväksi etten halua olla hänen kanssaan yhteyksissä, mutta hän soittelee minulle jatkuvasti ja ajelee uuden asuntoni ohi autolla. Naisystäväni kertoi nähneensä entisen vaimoni jo useampaan otteeseen työpaikkansa lähistöllä, vaikkei hänellä pitäisi olla sinne mitään asiaa. Tilanne alkaa käydä ahdistavaksi, mitä voin tehdä?

 • Toistuvat, ei toivotut yhteydenotot ja seuraaminen täyttävät vainoamisen tuntomerkit. Soita Nollalinjalle niin keskustellaan asiasta lisää.

Seksuaalinen väkivalta

Olen tapaillut erästä miestä kaksi viikkoa. Viimeisimmän tapaamisen jälkeen kutsuin hänet luokseni ja hän halusi harrastaa seksiä. Minä sanoin miehelle etten halua ja yritin pyytää häntä lähtemään, mutta hän ei kuunnellut vaan pakotti minut seksiin. Sen jälkeen en ole vastannut hänen puheluihinsa, mutta pelkään törmääväni häneen kaupungilla.

 • Jokaisella on oikeus päättää itse omasta vartalostaan ja seksuaaliseen kanssakäymiseen pakottaminen on seksuaalista väkivaltaa. Heti tällaisen tapahtuman jälkeen olisi tärkeää hankkiutua välittömästi lääkärin tutkittavaksi, vaikkei näkyviä vammoja olisikaan. Sen jälkeen tulisi tehdä rikosilmoitus. Lisäksi on tärkeää keskustella järkyttävästä kokemuksesta jonkun läheisen tai ammattiauttajan kanssa. Nollalinjalla voit puhua kertoa kokemuksistasi luottamuksellisesti.

Kävelin kerran kaupungilla myöhään yöllä, kun tuntematon mies tuli lääppimään ja ehdottelemaan minulle kaikenlaista. Minulle jäi tästä todella inhottava olo, enkä nykyään mielelläni liiku iltaisin kaupungilla.

 • Kenenkään ei pitäisi joutua fyysisen eikä sanallisen häirinnän kohteeksi, ja jokaisen pitää saada itse määrittää oman koskemattomuutensa rajat. Voit soittaa Nollalinjalle ja keskustella tuntemuksistasi päivystäjämme kanssa.

Taloudellinen väkivalta

Puolisoni kyttää rahankäyttöäni eikä ikinä anna minun ostaa itselleni mitään.

 • Soita Nollalinjalle niin keskustellaan lisää. Itsenäisen rahankäytön estäminen voi olla taloudellista väkivaltaa.

Aikuinen lapseni kiristää minulta rahaa. Mieheni kuoltua asun yksin isossa omakotitalossa ja lapseni tulee noin kerran viikossa viinalta haisten pyytämään rahaa, välillä aika isojakin summia. Jos en suostu antamaan rahaa, hän haukkuu minua ja joskus lyö. Minua pelottaa, mutta en halua ilmoittaa omasta lapsestani poliisille. Mitä voin tehdä?

 • Soita Nollalinjalle niin keskustellaan vaikeasta tilanteestasi ja mietitään yhdessä ratkaisua.

Nollalinjan toiminta

Yritin soittaa Nollalinjalle, mutta jouduin lopettamaan kesken. Soitetaanko minulle takaisin?

 • Nollalinjan toiminta on anonyymiä ja luottamuksellista. Tästä syystä päivystäjämme eivät näe soittajan puhelinnumeroa puhelun aikana eivätkä sen jälkeen, eikä numero tallennu mihinkään. Siksi puhelinpäivystäjän ei valitettavasti ole mahdollista soittaa sinulle takaisin. Kokeile soittaa Nollalinjalle uudestaan, sitten kun sinulle sopii. Nollalinja palvelee vuoden jokaisena päivänä, kellon ympäri.

Jätin jo melkein vuosi sitten poikaystäväni, koska hän kohteli minua huonosti. Hän määräsi miten minun pitää pukeutua ja saneli milloin saan tavata perhettäni ja ystäviäni. Hän oli myös fyysisesti väkivaltainen minua kohtaan. Voin nykyään jo paremmin kuin silloin, mutta aina joskus muistot palaavat mieleeni ja alkavat ahdistaa. Jonkin verran voin puhua tästä ystävilleni, mutta en haluaisi kuormittaa heitä liikaa enää näin pitkän ajan jälkeen. Voinko soittaa teille?

 • Nollalinjalla voit kertoa kokemistasi asioista vaikka ne olisivat tapahtuneet kuinka kauan sitten, takarajaa ei ole. On täysin ymmärrettävää että raskaat kokemukset vaivaavat vielä pitkänkin ajan jälkeen.

Turvakoti

Tilanne avopuolisoni kanssa pahenee koko ajan ja pelkään että pian en enää jaksa kauempaa. Voinko mennä turvakotiin? Minun olisi pakko ottaa koirani mukaan, onnistuuko se?

 • Nollalinjalta saat tietoa sinua lähimpänä sijaitsevasta turvakodista. Soita, niin selvitetään samalla myös se, miten koirasi pääsee turvaan.

Maksaako turvakoti tai tarvitsenko sinne lähetteen?

 • Turvakodissa asuminen ei maksa sinulle eikä perheellesi mitään. Turvakotiin ei tarvitse lähetettä eikä maksusitoumusta.

Kenelle turvakoti on tarkoitettu?

 • Turvakoti on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat väkivallan uhkaa tai väkivaltaa perheessä ja lähisuhteissa. Turvakotiin voivat mennä kaikenikäiset ihmiset sukupuoleen katsomatta.

Millainen paikka turvakoti on?

 • Turvakoti on kodinomainen paikka, jossa saa turvan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi.  Turvakodissa on koulutettu henkilökunta paikalla 24h. Katso turvakotivideo (Youtube).

Mistä löydän turvakotien yhteystiedot?

 • Soita Nollalinjalle ja saat tiedon sinua lähimmästä turvakodista. Nollalinjalla tiedetään myös, missä turvakodeissa on vapaita paikkoja. Voit myös soittaa suoraan turvakotiin. Katso turvakotien yhteystiedot. 

Turvasuunnitelma

Tarvitsen apua turvasuunnitelman tekemiseen, osaako puhelinpäivystäjänne auttaa?