Päivitetty 07.05.2021

Tietoa Nollalinjasta

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset sekä ammattilaiset ja viranomaiset, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.

Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinjan päivystäjien kanssa voit keskustella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Nollalinjalla voit kertoa tilanteestasi, kokemuksistasi ja peloistasi luottamuksellisesti. Päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus. Sinun ei ole pakko kertoa nimeäsi eikä päivystäjä saa tietää puhelinnumeroasi. Soitto Nollalinjalle ei myöskään näy puhelinlaskusi erittelyssä.

Suomesta soitettaessa puhelut Nollalinjalle ovat ilmaisia. Ulkomailta soitetut puhelut maksavat operaattorin mukaisen maksun. Ulkomailta soitettaessa Nollalinjan puhelinnumero on +358 80 005 005.

Jos Nollalinjalla on ruuhkaa ja päivystäjät ovat varattuja, voit soittaa milloin tahansa uudelleen. Nollalinjalta ei voida soittaa sinulle takaisin, koska puhelinnumerosi ei tallennu soittaessasi mihinkään.

Nollalinjan chat-palvelu

Auttavan puhelimen lisäksi voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa myös Nollalinjan chat-palvelussa. Chat on auki arkisin klo 9-15. Nollalinjan chat toimii www.nollalinja.fi -verkkosivun yhteydessä. Chat toimii ponnahdusikkunassa verkkosivun alalaidassa chat-palvelun ollessa auki. Päivystäjä voi kerrallaan vastaanottaa rajatun määrän chat-keskusteluja.

Laitteesi IP-osoite ei näy kanssasi keskustelevalle Nollalinjan päivystäjälle. Keskusteluiden tiedot poistetaan automaattisesti vuorokauden välein. Keskustelut chatissä käydään nimettömänä. Keskusteluista kirjataan anonyymi palvelunseurantalomake kuten puheluista.

Palvelua kehitetään anonyymin palvelunseurantalomakkeen avulla

Nollalinjaan tulevista puheluista kirjataan anonyymi sähköinen palvelunseurantalomake. Anonyymin seurannan avulla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää Nollalinjan toimintaa yhdessä palvelua tuottavan Setlementti Tampere ry:n kanssa.

Palvelunseurantalomakkeen avulla kerätään anonyymia tietoa soittajan roolista, väkivallan muodoista, ilmenemisestä ja seurauksista, sukupuolesta, ikäryhmästä, käytetyistä palveluista ja millaista apua on annettu, arvio keskustelun auttavuudesta ja käytetystä kielestä. Puhelussa sinua ei haastatella, vaan Nollalinjan työntekijä kirjaa keskustelussa esiin tulleet kerättävät tiedot palvelunseurantalomakkeeseen.

Palvelunseurantalomakkeeseen ei täytetä mitään henkilöllisyyteesi liittyviä tietoja, vaikka kertoisitkin niistä puhelun aikana. Puhelinoperaattori puolestaan toimittaa THL:n tiedot puheluiden määristä, ajankohdista ja kestoista. Puheluista kerättäviä tietoja hyödynnetään tilastoinnissa, palvelun kehittämisessä ja tutkimuksessa.

Verkkosivun turvallinen käyttö

Jos joudut poistumaan näiltä verkkosivuilta pikaisesti, se onnistuu helpoiten klikkaamalla sivun oikeasta laidassa näkyvää ”pikapoistuminen”-nappia. Painamalla sitä siirryt nopeasti osoitteeseen www.google.fi.

Internet-selaimesi tallentaa lukemasi sivut automaattisesti välimuistiin. Jos vierailet sivustolla, jonka käytöstä et halua muiden tietävän, helpointa on valita selaimen yksityinen istunto, joka ei tallenna vierailtuja sivuja.

Toinen vaihtoehto on sivujen poistaminen selaimen sivuhistoriasta selailun jälkeen. Sivuhistoria kannattaa tyhjentää myös silloin, jos olet tarkastellut henkilökohtaisia tietojasi yhteiskäyttöisellä tietokoneella esimerkiksi kirjastossa tai muussa julkisessa tilassa.

Alla on ohjeita yksityisen istunnon valitsemiseen ja sivujen poistamiseen sivuhistoriasta eri selaimilla:

Chrome

Yksityinen istunto: Avaa selain normaalisti. Klikkaa ruudun oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, jossa on kolme pistettä päällekkäin. Valitse avautuvasta valikosta ”uusi incognito-ikkuna”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Paina näppäimiä ctrl ja h, saat esiin selailuhistorian. Ruksi ne sivut, jotka haluat poistaa, ja klikkaa sitten ”poista valitut kohteet”.

Internet Explorer

Yksityinen istunto: Avaa selain normaalisti ja selaimen logo ilmestyy näyttösi alapalkkiin. Klikkaa logoa hiiren oikealla näppäimellä, ja valitse avautuvasta valikosta ”Aloita InPrivate-selaus”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Paina näppäimiä ctrl ja h, saat esiin sivuhistorian. Klikkaa haluamaasi sivua hiiren oikealla napilla ja valitse poista.

Firefox

Yksityinen istunto: Avaa selain normaalisti. Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, jossa on kolme viivaa päällekkäin. Valitse avautuvasta valikosta ”Uusi yksityinen ikkuna”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, jossa on kolme viivaa päällekkäin. Avautuvasta valikosta valitse ”historia” ja sitten ”poista viimeaikaisia historiatietoja”. Avautuvasta valikosta valitse, miten pitkältä ajalta haluat historiatiedot poistaa.

Safari

Yksityinen istunto: Valitse ylävalikosta ”Arkisto” ja pudotusvalikosta ”Uusi yksityinen ikkuna”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Valitse ylävalikosta ”historia” ja ”tyhjennä historia”.

Palvelun taustat – väkivaltaa ja perheväkivaltaa vastaan

Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastainen yleissopimus eli ns. Istanbulin sopimus astui voimaan Suomessa vuonna 2015. Nollalinja, ilmainen puhelinpalvelu, on yksi niistä matalan kynnyksen palveluista, joita sopimus edellyttää jäsenvaltioiltaan.

Nollalinja-puhelinpalvelun järjestää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Palveluntuottajana toimii uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö Setlementti Tampere ry.

Nollalinja on valtion erityispalvelu, jota rahoitetaan rikoksentekijöiltä perittävillä rikosuhrimaksuilla. Nollalinjan toimeenpanon rahoitukseen osallistui alkuvaiheessa myös sisäisen turvallisuuden rahasto (ISF-P).

Nollalinja on tehnyt yhteistyötä Oulun ensi- ja turvakoti ry:n sekä Viola – väkivallasta vapaaksi ry:n Varjo-hankkeen kanssa.

Seuraa Nollalinjaa Facebookissa

Katso video: Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle (Youtube)

Katso video: Nollalinja: Vaino (Youtube)

Katso vloggaaja Mansikan video Nollalinjasta