Päivitetty 03.07.2024

Tietoa Nollalinjasta

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset sekä ammattilaiset ja viranomaiset, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.

Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinjan päivystäjien kanssa voit keskustella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi ja tulkkauspalvelun välityksellä 8 tulkkauskielellä (arabia, dari, espanja, farsi, somali, sorani, thai, venäjä). Myös tulkkauspuhelut ovat saatavilla 24/7.

Nollalinjalla voit kertoa tilanteestasi, kokemuksistasi ja peloistasi luottamuksellisesti. Sinun ei ole pakko kertoa nimeäsi eikä päivystäjä saa tietää puhelinnumeroasi. Soitto Nollalinjalle ei myöskään näy puhelinlaskusi erittelyssä.

Suomesta soitettaessa puhelut Nollalinjalle ovat ilmaisia. Ulkomailta soitetut puhelut maksavat operaattorin mukaisen maksun. Ulkomailta soitettaessa Nollalinjan puhelinnumero on +358 80 005 005.

Jos Nollalinjalla on ruuhkaa ja päivystäjät ovat varattuja, voit soittaa milloin tahansa uudelleen. Nollalinjalta ei voida soittaa sinulle takaisin, koska puhelinnumerosi ei tallennu soittaessasi mihinkään.

Nollalinjan chat-palvelu

Auttavan puhelimen lisäksi voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa myös Nollalinjan chat-palvelussa. Chat on auki ma-ke klo 9-15 ja to-pe klo 14-20. Nollalinjan chat toimii www.nollalinja.fi -verkkosivun yhteydessä. Chatia voi käyttää ponnahdusikkunassa verkkosivun alalaidassa sen aukioloaikojen puitteissa. Päivystäjä voi vastaanottaa rajatun määrän chat-keskusteluja kerrallaan.

Laitteesi IP-osoite ei näy kanssasi keskustelevalle Nollalinjan päivystäjälle. Keskusteluiden tiedot poistetaan automaattisesti vuorokauden välein. Keskustelut chatissä käydään nimettömänä.

Palvelua kehitetään anonyymin palvelunseurantalomakkeen avulla

Nollalinjalla käydyistä keskusteluista kirjataan anonyymi sähköinen palvelunseurantalomake. Anonyymin seurannan avulla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehittää Nollalinjan toimintaa yhdessä palvelua tuottavan Setlementti Tampere ry:n kanssa.

Palvelunseurantalomakkeen avulla kerätään anonyymia tietoa mm. yhteydenottajan roolista, kielestä, hänen kohtaamansa väkivallan muodoista, kestosta, ilmenemisestä ja seurauksista sekä sukupuolesta, ikäryhmästä, käytetyistä palveluista ja saadusta avusta. Yhteydenottajaa ei haastatella, vaan Nollalinjan työntekijä kirjaa keskustelussa esiin tulleet asiat palvelunseurantalomakkeeseen.

Lomakkeeseen ei täytetä mitään henkilöllisyyteesi liittyviä tietoja, vaikka kertoisitkin niistä puhelun aikana. Puhelinoperaattori toimittaa THL:lle tiedot vastattujen ja vastaamattomien puheluiden määristä, ajankohdista ja kestoista ja chat-operaattorilta THL saa tiedot chat-keskustelujen ja vaihdettujen viestien määristä. Puheluista ja chat-keskusteluista kerättäviä tietoja hyödynnetään tilastoinnissa, palvelun kehittämisessä ja tutkimuksessa.

Palvelun taustat – naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa vastaan

Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastainen yleissopimus eli ns. Istanbulin sopimus astui voimaan Suomessa vuonna 2015. Nollalinjan puhelinpalvelu vastaa Suomen Istanbulin sopimuksessa solmittuun velvoitteeseen ylläpitää 24/7 maksutonta auttavaa puhelinta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneille.
Nollalinja-puhelinpalvelun järjestää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Palveluntuottajana toimii uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö Setlementti Tampere ry.

Nollalinja on valtion (oikeusministeriö) rahoittama erityispalvelu, jota rahoitetaan osittain rikoksentekijöiltä perittävillä rikosuhrimaksuilla.

Verkkosivun turvallinen käyttö

Jos joudut poistumaan näiltä verkkosivuilta pikaisesti, se onnistuu helpoiten klikkaamalla sivun oikeasta laidassa näkyvää ”pikapoistuminen”-nappia. Painamalla sitä siirryt nopeasti osoitteeseen www.google.fi.

Internet-selaimesi tallentaa lukemasi sivut automaattisesti välimuistiin. Jos vierailet sivustolla, jonka käytöstä et halua muiden tietävän, helpointa on valita selaimen yksityinen istunto, joka ei tallenna vierailtuja sivuja.

Toinen vaihtoehto on sivujen poistaminen selaimen sivuhistoriasta selailun jälkeen. Sivuhistoria kannattaa tyhjentää myös silloin, jos olet tarkastellut henkilökohtaisia tietojasi yhteiskäyttöisellä tietokoneella esimerkiksi kirjastossa tai muussa julkisessa tilassa.

Alla on ohjeita yksityisen istunnon valitsemiseen ja sivujen poistamiseen sivuhistoriasta eri selaimilla:

Chrome

Yksityinen istunto: Avaa selain normaalisti. Klikkaa ruudun oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, jossa on kolme pistettä päällekkäin. Valitse avautuvasta valikosta ”uusi incognito-ikkuna”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Paina näppäimiä ctrl ja h, saat esiin selailuhistorian. Ruksi ne sivut, jotka haluat poistaa, ja klikkaa sitten ”poista valitut kohteet”.

Internet Explorer

Yksityinen istunto: Avaa selain normaalisti ja selaimen logo ilmestyy näyttösi alapalkkiin. Klikkaa logoa hiiren oikealla näppäimellä, ja valitse avautuvasta valikosta ”Aloita InPrivate-selaus”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Paina näppäimiä ctrl ja h, saat esiin sivuhistorian. Klikkaa haluamaasi sivua hiiren oikealla napilla ja valitse poista.

Firefox

Yksityinen istunto: Avaa selain normaalisti. Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, jossa on kolme viivaa päällekkäin. Valitse avautuvasta valikosta ”Uusi yksityinen ikkuna”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, jossa on kolme viivaa päällekkäin. Avautuvasta valikosta valitse ”historia” ja sitten ”poista viimeaikaisia historiatietoja”. Avautuvasta valikosta valitse, miten pitkältä ajalta haluat historiatiedot poistaa.

Safari

Yksityinen istunto: Valitse ylävalikosta ”Arkisto” ja pudotusvalikosta ”Uusi yksityinen ikkuna”.

Sivujen poistaminen sivuhistoriasta: Valitse ylävalikosta ”historia” ja ”tyhjennä historia”.

Seuraa Nollalinjaa Facebookissa