Päivitetty 07.05.2021

Frågor och svar

Min man har aldrig slagit mig, men under den senaste tiden har vårt förhållande varit spänt och han har betett sig oberäkneligt. Jag är rädd för att han förr eller senare tappar fattningen.

 • Ring Nollinjen så kan vi prata om din situation. Du kan ringa Nollinjen om du är orolig eller rädd för våld, du behöver inte ha upplevt våld för att ringa.

Min flickvän är mycket svartsjuk och blir alltid arg om hon ser mig prata med en annan kvinna. Jag kan till exempel inte delta i gemensamma fester på jobbet eller gå ut med mina vänner, eftersom det alltid leder till stora gräl. Ibland har min flickvän till och med förbjudit mig att gå och hotat med att lämna mig, om jag går.

 • Stark svartsjuka och att begränsa det sociala umgänget kan som värst vara psykiskt våld. Du kan berätta mer om dina erfarenheter och samtala om dina bekymmer genom att ringa Nollinjen.

Min pojkvän har inte varit våldsam mot mig, men när han blir arg kan han ha sönder saker och hotar ibland med att slå, om jag inte genast gör som han vill. Även om jag inte tror att han skulle slå mig på riktigt, känns hoten inte bra. Vad kan jag göra?

 • Att hota med våld kan betraktas som en form av våld och hör inte till en bra parrelation. Även om hoten inte skulle förverkligas, lämnar de spår i förhållandet. Ring Nollinjen så pratar vi om dina erfarenheter.

Min systers man behandlar min syster mycket dåligt. Mannen kritiserar och beter sig hånfullt mot min syster framför andra människor, och vad som händer bakom stängda dörrar vet jag inte. Hur kunde jag ta upp frågan med min syster?

 • Våldet påverkar oftast inte enbart våldsutövaren och den som utsätts för våldet, utan också de närstående. Om det känns svårt att ta upp frågan med din syster, kan du ringa Nollinjen och samtala om din systers situation och de känslor som situationen väcker hos dig. Nollinjen är också avsedd för närstående till personer som blivit utsatta för våld.

Jag lämnade min våldsamma man för en månad sedan och flyttade in i en egen etta. Min man har redan flera gånger dykt upp och bankat på min dörr och skrikit i trappan. Kan jag ansöka om besöksförbud? Hur gör man det?

 • Ring Nollinjen, vår personal ger dig instruktioner om hur du ansöker om besöksförbud.

När min man har mycket stress på jobbet blir han lätt arg och är elak mot mig. Han har också slagit mig ett par gånger. Jag är ändå säker på att situationen blir bättre när stressen lättar på jobbet. Jag har kanske inte varit den lättaste personen på den senaste tiden jag heller.

 • Varken stress, trötthet eller något annat ger någon rätt att använda våld. Våld är alltid fel och ansvaret för våldet är alltid hos våldsutövaren. Kontakta Nollinjen så kan vi prata mer om dina erfarenheter.

Jag har dejtat en man i två veckor. Efter den senaste dejten bjöd jag honom hem till mig och han ville ha sex. Jag sade till mannen att jag inte vill och försökte få honom att gå, men han lyssnade inte på mig utan tvingade mig till sex. Efter det har jag inte svarat på hans samtal, men jag är rädd att jag stöter på honom på stan.

 • Var och en har rätt att själv bestämma över sin kropp. Att tvinga till sexuellt umgänge är sexuellt våld. Efter en sådan händelse är det viktigt att du genast tar dig till en läkare för undersökning, även om du inte skulle ha synliga skador. Efter det ska du göra en polisanmälan. Dessutom är det viktigt att tala om den hemska upplevelsen med någon närstående eller söka professionell hjälp. På Nollinjen kan du tala om dina erfarenheter konfidentiellt.

Min partner övervakar hela tiden hur jag använder mina pengar och låter mig aldrig köpa något åt mig själv.

 • Ring Nollinjen så kan vi prata mer. Att hindra självständig användning av pengar kan vara ekonomiskt våld.

Ibland kan min partner bli arg och knuffa och stöta till mig, men det har aldrig hänt något allvarligare. Jag tror inte att min partner skulle göra något allvarligare, men jag är orolig över att våra barn måste se sådant här.

 • Att knuffa och stöta till någon är våld på samma sätt som att slå någon, och ska inte accepteras. Att bevittna våld kan vara till lika stor skada för ett barn som att själv vara föremål för våldet. Ring Nollinjen så pratar vi om din och familjens situation.

Jag behöver hjälp med att göra upp en säkerhetsplan, kan ni hjälpa mig?

Min man är våldsam mot mig, men jag vågar inte berätta om det för någon eftersom han verkar hederlig till det yttre och ingen skulle tro mig.

 • När du ringer Nollinjen kan du fritt berätta om dina erfarenheter och känslor. Personalen lyssnar utan att ifrågasätta dig och kräver inte några bevis om händelserna. Dina erfarenheter är det viktigaste.

Varje gång min pojkvän dricker blir han arg för helt obetydliga orsaker och knuffar mig och river mig i håret. Efteråt viftar han bort det som hänt och säger att han endast druckit lite för mycket.

 • Alkohol ger ingen rätt att ta till våld mot någon annan, och att hänvisa till att man var full är ingen ursäkt. Ring Nollinjen så kan du berätta om dina erfarenheter.

Jag försökte ringa Nollinjen, men var tvungen att avsluta samtalet. Kommer jag att blir uppringd?

 • Nollinjens verksamhet är anonym och konfidentiell. Därför ser inte vår personal telefonnumret till den som ringer varken under eller efter samtalet, och numret sparas inte heller någonstans. Därför kan vår personal tyvärr inte ringa tillbaka till dig. Försök ringa Nollinjen på nytt när det passar dig. Nollinjen betjänar dygnet runt, under årets alla dagar.

En gång när jag gick på stan sent på natten, kom en okänd man och tafsade på mig och började föreslå allt möjligt. Jag känner mig mycket illa till mods efter händelsen, och vill inte längre röra mig på stan om kvällarna.

 • Ingen ska behöva bli offer för fysiska eller verbala trakasserier, och var och en ska själv få bestämma över sin integritet. Du kan ringa Nollinjen och prata om hur du känner med vår personal.

Mitt äktenskap tog slut på ett tråkigt sätt efter en lång pina. Vi har bott åtskilda nu i tre månader och jag har en ny flickvän, men min exfru lämnar mig inte ifred. Jag har gjort det klart för henne att jag inte vill ha kontakt, men hon ringer mig jämt och ständigt och kör ofta förbi min nya lägenhet. Min flickvän har berättat att hon redan flera gånger sett min exfru nära sin arbetsplats, även om hon inte har något där att göra. Situationen börjar bli obehaglig, vad kan jag göra?

 • Upprepad, icke önskad kontakt och att följa efter någon fyller kriterierna för förföljelse. Ring Nollinjen så kan vi prata mer om det.

Min vuxna son pressar mig på pengar. Efter att min man dött bor jag ensam i ett stort egnahemshus och cirka en gång i veckan kommer min son spritluktande och ber om pengar, ibland även stora summor. Om jag inte går med på att ge pengar, skäller min son ut mig, och ibland slår han mig. Jag är rädd, men jag vill inte polisanmäla min egen son. Vad kan jag göra?

 • Ring Nollinjen så kan vi prata om din svåra situation och tillsammans fundera på en lösning.

Situationen med min sambo blir bara värre och värre, och jag är rädd att jag snart inte står ut längre. Kan jag ta mig till ett skyddshem? Jag måste ta med mig min hund, är det möjligt?

 • På Nollinjen får du information om vilket skyddshem som ligger närmast dig. Ring oss så tar vi samtidigt reda på hur vi får din hund i säkerhet.

Jag lämnade min pojkvän för nästan ett år sedan på grund av att han behandlade mig illa. Han bestämde hur jag skulle klä mig och när jag fick träffa min familj och mina vänner. Han var också fysiskt våldsam mot mig. Jag mår redan bättre nu, men ibland kommer jag att tänka på händelserna och får ångest. Jag kan tala om det med mina vänner till en viss grad, men jag vill inte längre belasta dem för mycket efter en så lång tid. Kan jag ringa er?

 • För oss på Nollinjen kan du berätta om dina upplevelser, även om det skulle vara fråga om saker som skett länge sedan. Det finns ingen bakre gräns. Det är fullt förståeligt att dina tunga upplevelser plågar dig ännu långt senare.

Det känns som om allt jag gör är fel enligt min fru. I åratal har jag försökt anpassa mig och göra saker enligt hennes vilja, men inget tycks vara nog. Om jag inte gör allt som hon vill, bestraffar hon mig och hotar med att snart söka en ny man. Vad kan jag göra?

 • Att ständigt kritisera och förnedra en annan person och hota med att lämna denne är psykiskt våld. Ring Nollinjen och berätta mer om dina erfarenheter. Tillsammans kan vi fundera på olika alternativ.

 


 

Startsidan (på svenska)
Vad är våld?
Skyddshem
Om Nollinjen
Material