Täältä löydät vastauksia ja toimintaohjeita useimmiten kysyttyihin kysymyksiin väkivallasta.
Katso kysymykset aihepiirin mukaan:
- Fyysinen väkivalta
- Henkinen väkivalta
- Väkivallan uhka
- Läheisen kokema väkivalta
- Vaino
- Seksuaaliväkivalta
- Taloudellinen väkivalta
- Nollalinjan toiminta
- Turvakoti
- Turvasuunnitelma
Fyysinen väkivalta
Silloin kun miehelläni on paljon työstressiä, hän suuttuu helposti ja on ilkeä minua kohtaan. Pari kertaa hän on lyönytkin. Olen kuitenkin aika varma, että tilanne helpottuu, kun hänen työkiireensä laantuvat. Ehkä en ole itsekään ollut viime aikoina kaikkein helpoin ihminen.
- Stressi, väsymys tai mikään muukaan ei oikeuta väkivaltaan. Väkivalta on aina väärin ja vastuu siitä on väkivaltaa käyttävällä. Ota yhteyttä Nollalinjaan, niin keskustellaan kokemuksistasi lisää.
Suuttuessaan puolisoni saattaa töniä ja tuuppia minua, mutta muuta fyysistä kajoamista ei ole tapahtunut. En usko, että hän tekisi mitään vakavampaa, mutta olen huolissani siitä, että lapsemme joutuvat näkemään tällaista.
- Töniminen ja tuuppiminen on väkivaltaa siinä missä lyöminenkin, eikä sitä pidä hyväksyä. Väkivallan näkeminen ja väkivallalle altistuminen voi tuottaa lapselle yhtä suurta vahinkoa kuin väkivallan kohteeksi joutuminen. Soita Nollalinjalle niin keskustellaan sinun ja perheesi tilanteesta.
Usein kun poikaystäväni juo alkoholia, hän suuttuu ihan mitättömistä asioista ja tönii ja vetää minua hiuksista. Jälkikäteen hän vähättelee asiaa ja sanoo vain juoneensa vähän liikaa.
- Alkoholi ei anna kenellekään oikeutta käyttäytyä väkivaltaisesti toista kohtaan, ja humalatilaan vetoaminen ei käy tekosyyksi. Soita Nollalinjalle ja voit kertoa kokemuksistasi.
Vaimoni kohtelee minua väkivaltaisesti, mutta en uskalla kertoa siitä kenellekään, koska päällisin puolin hän vaikuttaa kunnolliselta eikä kukaan kuitenkaan uskoisi minua.
- Nollalinjalle soittaessasi voit kertoa kokemuksistasi ja tuntemuksista vapaasti. Päivystäjä kuuntelee sinua kyseenalaistamatta eikä vaadi sinulta todisteita tapahtumista. Tärkeintä on sinun kokemuksesi.
Henkinen väkivalta
Tyttöystäväni on todella mustasukkainen ja suuttuu aina, jos näkee minun juttelevan jonkun muun naisen kanssa. En voi esimerkiksi osallistua työpaikan yhteisiin juhliin tai lähteä ystävieni kanssa ulos, koska sellaisesta seuraa aina niin pahat riidat. Joskus tyttöystäväni on ihan suoraan kieltänyt minua menemästä ja uhannut jättää minut, jos menen.
- Voimakas mustasukkaisuus ja sosiaalisen kanssakäymisen rajoittaminen voivat pahimmillaan olla henkistä väkivaltaa. Voit kertoa kokemuksistasi ja keskustella aiheesta lisää soittamalla Nollalinjalle.
Minusta tuntuu, että kaikki mitä teen, on äitini mielestä väärin. Vuosikaudet olen yrittänyt sopeutua ja tehdä asiat hänen tahtonsa mukaan, mutta mikään ei tunnu riittävän. Jos en tee hänen mielensä mukaan, hän rankaisee minua ja uhkaa katkaista välit minuun. Mitä voin tehdä?
- Toisen ihmisen jatkuva kritisoiminen, lyttääminen ja lähtemisellä uhkaileminen on henkistä väkivaltaa. Soita Nollalinjalle ja kerro lisää kokemuksistasi. Mietitään yhdessä vaihtoehtojasi.
Olen 19-vuotias transnainen ja asun isäni luona. Isäni ei suostu käyttämään nykyistä kutsumanimeäni, vaan kutsuu minua kasteessa saamallani nimellä. Jos meikkaan tai pukeudun hameeseen, hän ei anna minun lähteä kotoa. Kerran hän retuutti minut hiuksista takaisin omaan huoneeseeni estääkseen lähtöni.
- Itseilmaisun rajoittaminen ja ei-toivotulla nimellä kutsuminen on henkistä väkivaltaa. Toisen ihmisen liikkumisen rajoittaminen on vakavaa kontrollointia ja koskemattomuuden rikkominen fyysistä väkivaltaa. Ota yhteyttä Nollalinjalle niin keskustellaan lisää tilanteestasi. Nollalinjalla ja turvakodeissa kunnioitetaan sukupuolen itsemäärittelyä.
Olen 18-vuotias nainen. Muutin yhteen ensimmäisen tyttöystäväni kanssa puoli vuotta sitten. Aluksi kaikki oli hyvin, mutta nyt tyttöystävä on alkanut haukkua ja sättiä minua pienimmästäkin asiasta. Sättimisen jälkeen mykkäkoulua saattaa jatkua monta päivää. Välillä hän on taas ihana oma itsensä. Kuuluuko tällainen käytös tavallisiin parisuhderiitoihin? Tyttöystäväni ei ole satuttanut minua fyysisesti. En voi kertoa asiasta vanhemmilleni, koska he eivät hyväksy suhdettamme ja pitivät yhteen muuttamista virheenä.
- Toisen haukkuminen ja mykkäkoulu ovat henkistä väkivaltaa, jotka eivät kuulu mihinkään ihmissuhteeseen. Olemalla yhteydessä Nollalinjalle voit keskustella tilanteestasi ja kokemuksistasi väkivalta- ja kriisityön ammattilaisen kanssa, joka osaa ottaa huomioon tilanteesi eri ulottuvuudet. Nollalinjalta voidaan ohjata sinua tarvittaessa myös muiden palvelujen piiriin.
Väkivallan uhka
Veljeni ei ole ikinä lyönyt minua, mutta viime aikoina meillä on ollut kireät välit ja hän on käyttäytynyt arvaamattomasti. Pelkään, että ennemmin tai myöhemmin hän menettää malttinsa.
- Soita Nollalinjalle niin keskustellaan tilanteestasi. Nollalinjalle voi soittaa jos väkivalta huolettaa tai pelottaa, soittaakseen ei tarvitse olla kokenut väkivaltaa.
Poikaystäväni ei ole ollut väkivaltainen minua kohtaan, mutta suuttuessaan hän saattaa rikkoa tavaroita ja joskus uhkailee lyövänsä, jos en heti suostu hänen tahtoonsa. Vaikka en usko, että hän oikeasti löisi minua, uhkailu tuntuu pahalta. Mitä voisin tehdä?
- Väkivallalla uhkailemista pidetään yhtenä väkivallan muotona eikä se kuulu hyvään parisuhteeseen. Vaikkeivat uhkaukset koskaan toteutuisi, uhkailu jättää jälkensä suhteeseen. Soita Nollalinjalle, niin jutellaan kokemuksistasi.
Läheisen kokema väkivalta
Siskoni mies kohtelee siskoani todella huonosti. Mies arvostelee ja halveksuu siskoani muiden kuullen, enkä edes tiedä mitä tapahtuu suljettujen seinien sisällä. Miten voisin ottaa asian puheeksi siskoni kanssa?
- Väkivalta ei useinkaan kosketa ainoastaan väkivallan tekijää ja kokijaa, vaan myös heidän läheisiään. Jos siskon kanssa puhuminen tuntuu hankalalta, voit soittaa Nollalinjalle ja keskustella siskosi tilanteesta ja niistä tunteista, mitä se sinussa herättää. Nollalinja on tarkoitettu myös väkivallan kokijoiden läheisille.
Vaino
Avioliittoni päättyi ikävissä merkeissä pitkällisen kituuttamisen jälkeen. Olemme asuneet erillämme nyt kolme kuukautta ja minulla on uusi naisystävä, mutta entinen vaimoni ei jätä minua rauhaan. Olen tehnyt selväksi, etten halua olla hänen kanssaan yhteyksissä, mutta hän soittelee minulle jatkuvasti ja ajelee uuden asuntoni ohi autolla. Naisystäväni kertoi nähneensä entisen vaimoni jo useampaan otteeseen työpaikkansa lähistöllä, vaikkei hänellä pitäisi olla sinne mitään asiaa. Tilanne alkaa käydä ahdistavaksi, mitä voin tehdä?
- Toistuvat, ei toivotut yhteydenotot ja seuraaminen täyttävät vainoamisen tunnusmerkit. Soita Nollalinjalle niin keskustellaan asiasta lisää.
Seksuaaliväkivalta
Olen tapaillut erästä miestä kaksi viikkoa. Viimeisimmän tapaamisen jälkeen kutsuin hänet luokseni ja hän halusi seksiä. Sanoin miehelle etten halua ja yritin pyytää häntä lähtemään, mutta hän ei kuunnellut vaan pakotti minut seksiin. Sen jälkeen en ole vastannut hänen puheluihinsa, mutta pelkään törmääväni häneen kaupungilla.
- Jokaisella on oikeus päättää itse omasta vartalostaan ja seksuaaliseen kanssakäymiseen pakottaminen on seksuaaliväkivaltaa. Tällaisen tapahtuman jälkeen on tärkeää olla yhteydessä lähimpään seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikköön eli Seri-tukikeskukseen tai päivystykseen. Seri-tukikeskus tarjoaa oikeuslääketieteellistä tutkimusta, traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa. Rikosilmoituksen teko ei ole ehtona Seri-tukikeskukseen hakeutumiselle, vaikka ilmoituksen tekemiseen kannustetaankin. Mitä nopeammin seksuaaliväkivallan uhri pääsee akuuttivaiheessa hoitoon, sitä nopeammin toipuminen alkaa. Seri-tukikeskukseen voi hakeutua yhden kuukauden ajan seksuaaliväkivaltakokemuksen jälkeen. Nollalinjalla voit kertoa kokemuksistasi luottamuksellisesti, saat tietoa Seri-tukikeskuksista ja apua esimerkiksi rikosilmoituksen tekemiseen.
Kävelin kaupungilla myöhään yöllä, kun tuntematon mies tuli lääppimään ja ehdottelemaan minulle kaikenlaista. Minulle jäi tästä todella inhottava olo, enkä nykyään mielelläni liiku iltaisin kaupungilla.
- Kenenkään ei pitäisi joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi, ja jokaisen pitää saada itse määrittää omat rajansa henkiselle ja fyysiselle koskemattomuudelle. Voit soittaa Nollalinjalle ja keskustella tuntemuksistasi päivystäjämme kanssa.
Taloudellinen väkivalta
Puolisoni kyttää rahankäyttöäni eikä ikinä anna minun ostaa itselleni mitään omilla rahoillani.
- Soita Nollalinjalle niin keskustellaan lisää. Itsenäisen rahankäytön estäminen voi olla taloudellista väkivaltaa.
Aikuinen lapseni kiristää minulta rahaa. Mieheni kuoltua asun yksin isossa omakotitalossa ja lapseni tulee noin kerran viikossa viinalta haisten pyytämään rahaa, välillä aika isojakin summia. Jos en suostu antamaan rahaa, hän haukkuu minua ja joskus lyö. Minua pelottaa, mutta en halua ilmoittaa omasta lapsestani poliisille. Mitä voin tehdä?
- Soita Nollalinjalle niin keskustellaan vaikeasta tilanteestasi ja mietitään yhdessä ratkaisua.
Nollalinjan toiminta
Yritin soittaa Nollalinjalle, mutta jouduin lopettamaan puhelun kesken. Soitetaanko minulle takaisin?
- Nollalinjan toiminta on anonyymiä ja luottamuksellista. Tästä syystä päivystäjämme eivät näe soittajan puhelinnumeroa puhelun aikana eivätkä sen jälkeen, eikä numero tallennu mihinkään. Siksi puhelinpäivystäjän ei valitettavasti ole mahdollista soittaa sinulle takaisin. Kokeile soittaa Nollalinjalle uudestaan, kun sinulle sopii. Nollalinja palvelee vuoden jokaisena päivänä, kellon ympäri.
Jätin jo melkein vuosi sitten poikaystäväni, koska hän kohteli minua huonosti. Hän määräsi miten minun pitää pukeutua ja saneli milloin saan tavata perhettäni ja ystäviäni. Hän oli myös fyysisesti väkivaltainen minua kohtaan. Voin nykyään jo paremmin kuin silloin, mutta aina joskus muistot palaavat mieleeni ja alkavat ahdistaa. Jonkin verran voin puhua tästä ystävilleni, mutta en haluaisi kuormittaa heitä liikaa enää näin pitkän ajan jälkeen. Voinko soittaa teille?
- Nollalinjalla voit kertoa kokemistasi asioista, vaikka ne olisivat tapahtuneet kuinka kauan sitten, takarajaa ei ole. On täysin ymmärrettävää, että raskaat kokemukset vaivaavat vielä pitkänkin ajan jälkeen.
Mitä tarkoittaa, että joissakin tilanteissa Nollalinjalla on ilmoitusvelvollisuus ja he ovat yhteydessä viranomaisiin?
- Nollalinjan keskustelut ovat lähtökohtaisesti anonyymeja. Asiakkaalla on oikeus määritellä itse ne asiat, mistä haluaa keskustella ja keskusteluapua saadakseen ei tarvitse kertoa yhteystietoja.
- Nollalinjan päivystäjät kysyvät yhteydenottajan tietoja vain silloin, jos he arvioivat, että tilanne vaatii ilmoitusta viranomaisille. Yleensä se tarkoittaa lastensuojeluilmoitusta tai ilmoitusta poliisille. Viranomaisilmoitusten tarkoituksena on auttaa ja suojella kaikkia osapuolia väkivallalta. Jos tarvittavia tietoja ei anneta ja ilmoitusta ei voi tehdä, Nollalinja auttaa anonyymin puhelinpalvelun ja chatin mahdollistamin keinoin. Yhteydenottajan puhelinnumero tai IP-osoite eivät näy Nollalinjan päivystäjille.
- Nollalinjan työntekijät toimivat Suomen lainsäädännön ja Nollalinjan toimintakäytäntöjen mukaisesti. Ilmoitusvelvollisuudesta saat lisätietoa Nollalinja.fi:n etusivulta ja Nollalinjalta.
Kerroin Nollalinjan työntekijälle puhelimessa perheemme tilanteesta. Hän sanoi, että kertomani perusteella tilanne vaatisi viranomaisten arviota ja hänen olisi tehtävä lastensuojeluilmoitus. Hän kertoi, että minua ja lapsiani voidaan auttaa. Työntekijä kysyi yhteystietojani, jotta voi tehdä ilmoituksen. En kuitenkaan haluaisi kertoa niitä, sillä toivon voivani aluksi keskustella luottamuksellisesti tilanteestani ja saada lisäaikaa tilanteen pohtimiselle. Onko minun pakko antaa tiedot saadakseni apua?
- Kenenkään ei ole pakko antaa yhteystietojaan Nollalinjalle. Yhteydenottaja voi aina halutessaan pysyä anonyymina ja saada apua ja näkökulmia tilanteeseensa keskustelun keinoin. Nollalinjalta tehdään viranomaisilmoituksia vain silloin, kun ne ovat lainsäädännön ja työntekijän harkinnan perusteella välttämättömiä.
- Lastensuojelun ja poliisin tarkoituksena on auttaa ja suojella väkivaltaa kokeneita ja väkivallalle altistuneita. Jos tilanne kotona on uhkaava ja pelottava, viranomaisilla on järeämpiä keinoja auttaa kuin Nollalinjan puhelinpalvelulla. Jos yhteydenottaja ei kuitenkaan ole valmis antamaan yhteystietojaan, hän voi aina soittaa uudelleen ja kertoa seuraavalla kerralla lisää tilanteestaan. Nollalinjalla rohkaistaan yhteydenottajia olemaan myös itse yhteydessä viranomaisiin.
Olen alaikäinen. Voinko ottaa yhteyttä Nollalinjalle ja keskustella tilanteestani?
- Nollalinjalle voivat ottaa yhteyttä kaikenikäiset ihmiset, myös alaikäiset. Jos työntekijälle nousee huoli alaikäisen tilanteesta, hänen on tehtävä asiasta lastensuojeluilmoitus. Ilmoitus tehdään vain silloin, jos yhteydenottaja kertoo tarvittavat tiedot. Tietoja ei ole pakko antaa, vaan myös alaikäinen voi keskustella tilanteestaan nimettömästi ja saada keskusteluapua ja palveluohjausta. Alaikäisiä henkilöitä kehotetaan kuitenkin aina kertomaan tilanteestaan jollekin läheiselle ja olemaan yhteydessä esimerkiksi oppilashuoltoon tai muuhun auttavaan tahoon.
Turvakoti
Tilanne avopuolisoni kanssa pahenee koko ajan ja pelkään että pian en enää jaksa. Voinko mennä turvakotiin? Minun on pakko ottaa lemmikkini mukaan, onnistuuko se?
- Nollalinjalta saat tietoa sinua lähimpänä sijaitsevasta turvakodista. Soita, niin selvitetään samalla myös se, onko jossain turvakodissa vapaana huoneita, joihin voit ottaa lemmikkieläimesi mukaan. Jos lemmikkieläimen kanssa saapuville tarkoitettuja huoneita ei ole saatavilla, saat tietoa mistä voit kysyä lemmikille hoitoa.
Maksaako turvakoti tai tarvitsenko sinne lähetteen?
- Turvakodissa asuminen ei maksa sinulle eikä perheellesi mitään. Turvakotiin ei tarvitse lähetettä eikä maksusitoumusta.
Kenelle turvakoti on tarkoitettu?
- Turvakoti on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat väkivallan uhkaa tai väkivaltaa perheessä tai muissa lähisuhteissa.
Millainen paikka turvakoti on?
- Turvakoti on kodinomainen paikka, jossa saa turvan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi. Turvakodissa on koulutettu henkilökunta paikalla vuorokauden ympäri. Katso turvakotivideo (Youtube).
Mistä löydän turvakotien yhteystiedot?
- Soita Nollalinjalle ja saat tiedon sinua lähimmästä turvakodista. Nollalinjalla tiedetään myös, missä turvakodeissa on vapaita paikkoja. Voit myös soittaa suoraan turvakotiin. Katso turvakotien yhteystiedot.
Lue lisää vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin turvakodeista.
Turvasuunnitelma
Tarvitsen apua turvasuunnitelman tekemiseen, osaako puhelinpäivystäjänne auttaa?
- Nollalinjalta saat ohjeet turvasuunnitelman tekemiseen. Ota rohkeasti yhteyttä. Turvasuunnitelmalomakkeen löydät täältä.