Päivitetty 01.09.2022
Perhe turvakodissa, en familj i skyddshem, a family at a shelter

Turvakoti

Koronavirus ja turvakodit

Monella turvakodilla on valmius sijoittaa koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat asiakkaat tai koronatartunnan saaneet asiakkaat erilleen muista asiakkaista sekä toteuttaa turvakotityötä välttäen tarpeetonta kontaktia.

Ajantasaisen turvakotikohtaisen tiedon saat aina turvakodista. Tietoa lähisuhdeväkivallasta ja koko turvakotiverkoston paikkatilanteen saat Nollalinjalta, numerosta 080 005 005 tai chatin avulla.

Turvakodista saa apua

Turvakodissa väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa suojan ja apua. Turvakodit ovat auki ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

  • Jos olet kokenut läheisessä suhteessasi tai perheessäsi väkivaltaa, voit mennä turvakotiin.
  • Väkivallan ei tarvitse olla fyysistä – myös väkivallan uhka voi olla syy mennä turvakotiin.
  • Turvakoti on tarkoitettu kaikenikäisille ja kaikille sukupuolille.
  • Turvakoti on sinulle ilmainen.
  • Lähetettä ei tarvita, voit mennä mihin tahansa turvakotiin.
  • Turvakotiin voit tarvittaessa mennä ilmoittamatta nimeäsi.

Lue lisää väkivallan eri muodoista

Turvakotiin kannattaa aluksi ottaa yhteyttä puhelimella

Turvakotiin kannattaa aluksi soittaa, jotta voit varmistua siitä, että turvakodissa on tilaa. Voit soittaa sinua lähimpänä olevaan turvakotiin tai Nollalinjalle p. 080 005 005, jos tilanteesi mietityttää sinua. Nollalinjalta saat apua erilaisissa lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä kysymyksissä sekä tietoa turvakodeista.
Katso turvakotien yhteystiedot
Tietoa Nollalinjasta

Turvakodista saat kriisiapua ja tukea käytännön asioihin

Turvakotien henkilökunta on koulutettu kohtaamaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneita.

Turvakodista saat suojan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi. Väkivallan kohteeksi joutuminen ja sen todistaminen on usein traumatisoivaa aikuisille ja lapsille. Turvakoti tarjoaa mahdollisuuden purkaa kokemuksia ja tunteita turvallisessa ympäristössä. Turvakodissa saat myös neuvontaa oikeudellisiin kysymyksiin ja käytännön asioiden järjestämiseen.

Turvakodissa myös lapset saavat apua perheväkivallan kokemuksiinsa.

Pakkaa mukaan henkilökohtaiset tavarasi

Turvakodissa saat käyttöösi oman huoneen. Saat myös ruuan, liinavaatteet ja välttämättömät hygieniatuotteet.

Jos pääset lähtemään turvakotiin rauhassa, voit pakata mukaan vaatteita ja muita tarpeellisia tavaroita, kuten lääkkeet, henkilöllisyystodistuksen, pankkitunnukset. Jos tulet turvakotiin lasten kanssa, pakkaa tarpeelliset tavarat myös heille. Mukaan kannattaa ottaa esimerkiksi unilelu, säänmukaisia vaatteita ja lapsen lääkkeet.

Turvakodissa voit miettiä tilannettasi rauhassa

Mahdollisuuksien mukaan voit käydä turvakodista käsin töissä ja lapset voivat käydä päivähoidossa tai koulussa. Turvakodin henkilökunta auttaa sinua käytännön asioiden järjestämisessä.

Turvakodissa voit rauhassa miettiä tilannettasi ja tehdä tulevaisuuteesi liittyviä käytännön järjestelyitä yhdessä turvakodin työntekijöiden kanssa.

Turvakodissa asiakassuhde on luottamuksellinen ja henkilöstöllä on salassapitovelvollisuus.

Turvakodin jälkeen

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi, mutta turvakodissa oleskelun kesto riippuu aina asiakkaan tilanteesta. Yleensä turvakodissa ollaan keskimäärin noin kaksi viikkoa.

Turvakodista saa apua turvakotijakson jälkeisen elämän järjestämiseen. Turvakodista käsin tehdään yhteistyötä tarvittavien viranomaisten kanssa.