Seksuaalinen väkivalta

Seksuaalinen väkivalta jää usein piiloon. Ahdistavat seksuaaliset kommentit ja lähentely, ei toivottu koskettelu, pakottaminen pornon tai seksuaalisen materiaalin katsomiseen, väkivaltainen seksi, raiskaus ja seksiin pakottaminen ovat seksuaalista väkivaltaa.

Seksuaalinen väkivalta ei aina ole fyysistä pakottamista. Vääristynyt vallankäyttö voi johtaa siihen, että toinen alistuu seksiin myötäilläkseen kumppaniaan. Näin on myös, jos suostuu seksiin saadakseen itselleen tai lapsilleen nukkumarauhan tai välttyäkseen väkivallalta.

Myös avioliitossa tapahtuva raiskaus on rikos. Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä parisuhteessa sekä oikeus turvalliseen ja tasaveroiseen suhteeseen, jossa ei tarvitse pelätä eikä kokea kipua. Seksin tulee aina perustua vapaaseen tahtoon. Seksuaaliseen väkivaltaan liittyy yleensä henkistä ja fyysistä väkivaltaa.

Lue lisää fyysisestä väkivallasta

Lue lisää henkisestä väkivallasta

Seksuaalisen väkivallan seuraukset

Seksuaalinen väkivalta ei loukkaa pelkästään seksuaalisuutta, vaan vaikuttaa myös käsityksiin omasta kehosta ja läheisyydestä. Toiseen ihmiseen on usein vaikea luottaa. Seksuaalisen väkivallan kokemukset vaikuttavat yleensä pitkään ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen.

Seksuaalisesta väkivallasta voi seurata sukuelinten vaurioita, tulehduksia ja myöhemmin seksuaaliterveyden ongelmia.

Nollalinjalta apua seksuaalisen väkivallan kokemuksiin tai uhkaan

Seksuaalinen väkivalta koetaan usein hyvin vaikeaksi ja araksi puheenaiheeksi. Puhuminen on kuitenkin tie apuun. Nollalinjan ammattilaisen kanssa voit puhua seksuaalisesta väkivallasta avoimesti ja turvallisesti. Kannattaa ottaa ensimmäinen askel ja soittaa Nollalinjaan p. 080 005 005. Voit keskustella Nollalinjan asiantuntija kanssa täysin luottamuksellisesti vuorokauden ympäri.