Päivitetty 05.02.2025

Frågor och svar

Här hittar du svar och riktlinjer på de vanligaste frågorna om våld.

Se frågor per ämne:

Fysiskt våld

När min man har mycket stress på jobbet blir han lätt arg och är elak mot mig. Han har också slagit mig ett par gånger. Jag är ändå säker på att situationen blir bättre när stressen lättar på jobbet. Jag har kanske inte varit den lättaste personen på den senaste tiden jag heller.

  • Varken stress, trötthet eller något annat ger någon rätt att använda våld. Våld är alltid fel och ansvaret för våldet är alltid hos våldsutövaren. Kontakta Nollinjen så kan vi prata mer om dina erfarenheter.

Ibland kan min partner bli arg och knuffa och stöta till mig, men det har aldrig hänt något allvarligare. Jag tror inte att min partner skulle göra något allvarligare, men jag är orolig över att våra barn måste se sådant här.

  • Att knuffa och stöta till någon är våld på samma sätt som att slå någon, och ska inte accepteras. Att bevittna våld kan vara till lika stor skada för ett barn som att själv vara föremål för våldet. Ring Nollinjen så pratar vi om din och familjens situation.

Ofta när min pojkvän dricker blir han arg för helt obetydliga orsaker och knuffar mig och river mig i håret. Efteråt viftar han bort det som hänt och säger att han endast druckit lite för mycket.

  • Alkohol ger ingen rätt att ta till våld mot någon annan, och att hänvisa till att man var full är ingen ursäkt. Ring Nollinjen så kan du berätta om dina erfarenheter.

Min ftu är våldsam mot mig, men jag vågar inte berätta om det för någon eftersom han verkar hederlig till det yttre och ingen skulle tro mig.

  • När du ringer Nollinjen kan du fritt berätta om dina erfarenheter och känslor. Personalen lyssnar utan att ifrågasätta dig och kräver inte några bevis om händelserna. Dina erfarenheter är det viktigaste.

Psykiskt våld

Min flickvän är mycket svartsjuk och blir alltid arg om hon ser mig prata med en annan kvinna. Jag kan till exempel inte delta i gemensamma fester på jobbet eller gå ut med mina vänner, eftersom det alltid leder till stora gräl. Ibland har min flickvän till och med förbjudit mig att gå och hotat med att lämna mig, om jag går.

  • Stark svartsjuka och att begränsa det sociala umgänget kan som värst vara psykiskt våld. Du kan berätta mer om dina erfarenheter och samtala om dina bekymmer genom att ringa Nollinjen.

Det känns som om allt jag gör är fel enligt min mamma. I åratal har jag försökt anpassa mig och göra saker enligt hennes vilja, men inget tycks vara nog. Om jag inte gör allt som hon vill, bestraffar hon mig och hotar att stänga av mig. Vad kan jag göra?

  • Att ständigt kritisera och förnedra en annan person och hota med att lämna denne är psykiskt våld. Ring Nollinjen och berätta mer om dina erfarenheter. Tillsammans kan vi fundera på olika alternativ.

Jag är en 19-årig transkvinna och bor hos min pappa. Min far vägrar använda mitt nuvarande tilltalsnamn, utan kallar mig vid det namn jag fick vid dopet. Om jag sminkar mig eller klär mig i kjol, låter han mig inte lämna hemmet. En gång drog han mig i håret tillbaka till mitt rum för att hindra mig från att åka.

  • Att begränsa självuttrycket och kalla något för ett namn som hen inte vill är psykiskt våld. Att begränsa en annan människas rörelsefrihet innebär allvarlig kontroll, och att bryta mot integriteten är fysiskt våld. Kontakta Nollinjen så diskuterar vi din situation närmare. På Nollinjen och skyddshemmen respekteras självidentifiering av kön.

Jag är en 18-årig kvinna. Jag flyttade ihop med min första flickvän för ett halvår sen. Till en början var allt bra, men nu har flickvännen börjat skrika och skälla ut mig för det allra minsta. Efter utskällningen kan hon sura och vara tyst i flera dagar. Ibland är hon sitt normala härliga jag. Är ett sådant beteende vanligt i gräl i parrelationer? Min flickvän har inte skadat mig fysiskt. Jag kan inte berätta om saken för mina föräldrar eftersom de inte accepterar vårt förhållande och ansåg att det var ett misstag att flytta ihop.

  • Att skälla ut någon annan och att sura och vara tyst är psykiskt våld som inte hör till en enda människorelation. Genom att kontakta Nollinjen kan du diskutera din situation och dina upplevelser med en yrkesutbildad person inom vålds- och krisarbetet som kan beakta olika dimensioner av din situation. Nollinjen kan vid behov också hänvisa dig vidare till andra tjänster.

Hot om våld

Min bro har aldrig slagit mig, men under den senaste tiden har vårt förhållande varit spänt och han har betett sig oberäkneligt. Jag är rädd för att han förr eller senare tappar fattningen.

  • Ring Nollinjen så kan vi prata om din situation. Du kan ringa Nollinjen om du är orolig eller rädd för våld, du behöver inte ha upplevt våld för att ringa.

Min pojkvän har inte varit våldsam mot mig, men när han blir arg kan han ha sönder saker och hotar ibland med att slå, om jag inte genast gör som han vill. Även om jag inte tror att han skulle slå mig på riktigt, känns hoten inte bra. Vad kan jag göra?

  • Att hota med våld kan betraktas som en form av våld och hör inte till en bra parrelation. Även om hoten inte skulle förverkligas, lämnar de spår i förhållandet. Ring Nollinjen så pratar vi om dina erfarenheter.

Våld som en närstående upplever

Min systers man behandlar min syster mycket dåligt. Mannen kritiserar och beter sig hånfullt mot min syster framför andra människor, och vad som händer bakom stängda dörrar vet jag inte. Hur kunde jag ta upp frågan med min syster?

  • Våldet påverkar oftast inte enbart våldsutövaren och den som utsätts för våldet, utan också de närstående. Om det känns svårt att ta upp frågan med din syster, kan du ringa Nollinjen och samtala om din systers situation och de känslor som situationen väcker hos dig. Nollinjen är också avsedd för närstående till personer som blivit utsatta för våld.

Förföljelse

Mitt äktenskap tog slut på ett tråkigt sätt efter en lång pina. Vi har bott åtskilda nu i tre månader och jag har en ny flickvän, men min exfru lämnar mig inte ifred. Jag har gjort det klart för henne att jag inte vill ha kontakt, men hon ringer mig jämt och ständigt och kör ofta förbi min nya lägenhet. Min flickvän har berättat att hon redan flera gånger sett min exfru nära sin arbetsplats, även om hon inte har något där att göra. Situationen börjar bli obehaglig, vad kan jag göra?

  • Upprepad, icke önskad kontakt och att följa efter någon fyller kriterierna för förföljelse. Ring Nollinjen så kan vi prata mer om det.

Sexuellt våld

Jag har dejtat en man i två veckor. Efter den senaste dejten bjöd jag honom hem till mig och han ville ha sex. Jag sade till mannen att jag inte vill och försökte få honom att gå, men han lyssnade inte på mig utan tvingade mig till sex. Efter det har jag inte svarat på hans samtal, men jag är rädd att jag stöter på honom på stan.

  • Var och en har rätt att själv bestämma över sin egen kropp och tvingande till sexuellt umgänge är sexuellt våld. Efter en sådan händelse är det viktigt att kontakta närmaste stödenhet för personer som utsatts för sexuellt våld, dvs. Seri-stödcentret eller jouren. Seri-stödcentret erbjuder rättsmedicinsk forskning, traumastöd, psykologisk rådgivning och terapi. En polisanmälan är inte ett krav för att få komma till Seri-stödcentret, men man uppmuntras till att göra en anmälan. Ju snabbare offer för sexuellt våld får vård i det akuta skedet, desto snabbare börjar återhämtningen. Man kan söka sig till Seri-stödcentret inom en månad efter upplevelsen av sexuellt våld. På Nollinjen kan du berätta om dina upplevelser konfidentiellt, du får information från Seri-stödcentren och hjälp till exempel med att göra en brottsanmälan.

En gång när jag gick på stan sent på natten, kom en okänd man och tafsade på mig och började föreslå allt möjligt. Jag känner mig mycket illa till mods efter händelsen, och vill inte längre röra mig på stan om kvällarna.

  • Ingen borde utsättas för sexuella trakasserier och var och en ska själv få fastställa sina gränser för psykisk och fysisk integritet. Du kan ringa Nollinjen och diskutera dina känslor med vår jourhavande.

Ekonomiskt våld

Min partner övervakar hela tiden hur jag använder mina pengar och låter mig aldrig köpa något åt mig själv.

  • Ring Nollinjen så kan vi prata mer. Att hindra självständig användning av pengar kan vara ekonomiskt våld.

Min vuxna son pressar mig på pengar. Efter att min man dött bor jag ensam i ett stort egnahemshus och cirka en gång i veckan kommer min son spritluktande och ber om pengar, ibland även stora summor. Om jag inte går med på att ge pengar, skäller min son ut mig, och ibland slår han mig. Jag är rädd, men jag vill inte polisanmäla min egen son. Vad kan jag göra?

  • Ring Nollinjen så kan vi prata om din svåra situation och tillsammans fundera på en lösning.

Nollinjens verksamhet

Jag försökte ringa Nollinjen, men var tvungen att avsluta samtalet. Kommer jag att blir uppringd?

  • Nollinjens verksamhet är anonym och konfidentiell. Därför ser inte vår personal telefonnumret till den som ringer varken under eller efter samtalet, och numret sparas inte heller någonstans. Därför kan vår personal tyvärr inte ringa tillbaka till dig. Försök ringa Nollinjen på nytt när det passar dig. Nollinjen betjänar dygnet runt, under årets alla dagar.

Jag lämnade min pojkvän för nästan ett år sedan på grund av att han behandlade mig illa. Han bestämde hur jag skulle klä mig och när jag fick träffa min familj och mina vänner. Han var också fysiskt våldsam mot mig. Jag mår redan bättre nu, men ibland kommer jag att tänka på händelserna och får ångest. Jag kan tala om det med mina vänner till en viss grad, men jag vill inte längre belasta dem för mycket efter en så lång tid. Kan jag ringa er?

  • För oss på Nollinjen kan du berätta om dina upplevelser, även om det skulle vara fråga om saker som skett länge sedan. Det finns ingen bakre gräns. Det är fullt förståeligt att dina tunga upplevelser plågar dig ännu långt senare.

Vad innebär det att Nollinjen i vissa situationer har anmälningsskyldighet och att de kontaktar myndigheterna?

  • Diskussionerna på Nollinjen är i regel anonyma. Klienten har rätt att själv definiera de saker som hen vill diskutera och behöver inte uppge kontaktuppgifter för att få samtalshjälp.
  • Jourhavande vid Nollinjen frågar efter kontakttagarens uppgifter endast om de bedömer att situationen kräver en anmälan till myndigheterna. I allmänhet innebär det en barnskyddsanmälan eller en anmälan till polisen. Syftet med myndighetsanmälningarna är att hjälpa och skydda alla parter mot våld. Om nödvändiga uppgifter inte ges och anmälan inte kan göras, hjälper Nollinjen med de metoder som den anonyma telefontjänsten och chatten möjliggör. Telefonnummer eller IP-adress för den som tagit kontakt visas inte för de jourhavande vid Nollinjen.
  • De anställda på Nollinjen följer Finlands lagstiftning och Nollinjens verksamhetspraxis. Mer information om anmälningsskyldigheten finns på Nollinjen.fi:s ingångssida och på Nollinjen.

Jag berättade för en anställd på Nollinjen per telefon om vår familjs situation. Hen sade att utifrån det jag berättade kräver situationen en bedömning av myndigheterna och att hen måste göra en barnskyddsanmälan. Hen sa att de kan hjälpa mig och mina barn. Arbetstagaren frågade efter mina kontaktuppgifter för att kunna göra en anmälan. Jag vill dock inte uppge dem, eftersom jag hoppas att jag först kan diskutera min situation konfidentiellt och få mer tid att fundera över situationen. Måste jag lämna uppgifterna för att få hjälp?

  • Ingen måste ge sina kontaktuppgifter till Nollinjen. Den som tar kontakt kan alltid förbli anonym och få hjälp och synpunkter på sin situation genom diskussion. Myndighetsanmälningar från Nollinjen görs endast när de är nödvändiga enligt lagstiftningen och efter den anställdas övervägande.
  • Barnskyddets och polisens syfte är att hjälpa och skydda personer som upplevt våld och personer som utsatts för våld. Om situationen hemma är hotfull och skrämmande har myndigheterna kraftigare metoder för att hjälpa än Nollinjens telefontjänst. Om den som tar kontakt ändå inte är beredd att uppge sina kontaktuppgifter kan hen alltid ringa på nytt och berätta mer om sin situation nästa gång. Nollinjen uppmuntrar också dem som tar kontakt att själva kontakta myndigheterna.

Jag är minderårig. Kan jag kontakta Nollinjen och diskutera min situation?

  • Människor i alla åldrar, även minderåriga, kan kontakta Nollinjen. Om en anställd är orolig för en minderårigs situation är hen skyldig att göra en barnskyddsanmälan. Anmälan görs endast om den som tar kontakt uppger nödvändiga uppgifter. Det är inte obligatoriskt att lämna uppgifter, utan även en minderårig kan diskutera sin situation anonymt och få samtalshjälp och servicehandledning. Minderåriga uppmanas dock alltid att berätta om sin situation för någon närstående och kontakta till exempel elevvården eller någon annan hjälpande instans.

Skyddshem

Situationen med min sambo blir bara värre och värre, och jag är rädd att jag snart inte står ut längre. Kan jag ta mig till ett skyddshem? Jag måste ta med mig mitt husdjur, är det möjligt?

  • På Nollinjen får du information om det skyddshem som ligger närmast dig. Ring så utreder vi samtidigt om det på något skyddshem finns lediga rum dit du kan ta med ditt husdjur. Om det inte finns rum för personer som anländer med husdjur får du information om var du kan höra dig för om vård för husdjuret.

Måste man betala för skyddshemmet eller behöver jag en remiss för att komma dit?

  • Att bo på skyddshem kostar ingenting varken för dig eller din familj. Man behöver ingen remiss eller betalningsförbindelse till skyddshemmet.

För vem är skyddshem avsedda?

  • Skyddshemmet är avsett för alla som upplever hot om våld eller våld i familjen eller i andra nära relationer.

Hurdant är ett skyddshem?

  • Ett skyddshem är en hemliknande plats, där man får skydd från våldet och hjälp för att få ett slut på våldet. På skyddshemmet finns det utbildad personal på plats dygnet runt. Titta på skyddshemsvideon (Youtube).

Var hittar jag kontaktuppgifterna till skyddshemmen?

Ring Nollinjen för att få information om det skyddshem som ligger närmast dig. På Nollinjen vet man också på vilka skyddshem det finns lediga platser. Du kan också ringa direkt till skyddshemmet. Se skyddshemmens kontaktuppgifter.

Läs fler svar på vanliga frågor om skyddshemmen.

Säkerhetsplan

Jag behöver hjälp med att göra upp en säkerhetsplan, kan ni hjälpa mig?