Könsrelaterat våld
Våld är ett könsrelaterat fenomen. Både män och kvinnor utsätts för våld, men könet påverkar hurdant våld personen upplever. Att tillhöra en könsminoritet ökar risken för våld. Med könsrelaterat våld avses våld som till form, förekomst eller följder skiljer sig från varandra enligt kön.
Våld mot kvinnor
Våld mot kvinnor är våld som riktas mot kvinnor eller flickor på grund av deras kön eller som relativt sett oftare riktas mot kvinnor.
Det innebär alla sådana våldshandlingar på grund av kön som orsakar eller kan orsaka till exempel fysiska, sexuella, psykiska eller ekonomiska olägenheter eller lidande för kvinnor. Våld är också hot om sådana gärningar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande antingen i det offentliga livet eller i privatlivet.
Våld mot kvinnor är en viktig människorättsfråga globalt sett som berör kvinnors säkerhet, hälsa och jämställdhet och som har sina rötter i ojämlikhet mellan könen. Det förekommer i alla kulturer, samhällsklasser och åldersklasser.
Kvinnor utsätts för våld särskilt i parförhållanden, inom familjen eller på arbetsplatsen. Den vanligaste formen av våld mot kvinnor är våld i nära relationer, men våldet tar sig också andra former. Andra former av våld mot kvinnor är också sexuellt våld och sexuella trakasserier, hedersrelaterat våld, könsstympning av flickor och kvinnor, tvångsäktenskap och människohandel i anslutning till sexuellt utnyttjande.
Var tredje kvinna utsätts för fysiskt våld under sitt liv, hälften av alla kvinnor upplever psykiskt våld i sitt parförhållande
Enligt Statistikcentralens undersökning Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 (Könsrelaterat våld och våld i nära relationer i Finland 2021) har var tredje (32 %) av kvinnorna och var sjätte (18 %) av männen någon gång under sitt liv utsatts för fysiskt våld eller hot om våld i sitt parförhållande och 10 procent av kvinnorna och 2 procent av männen har upplevt sexuellt våld i sitt parförhållande.
49 procent av kvinnorna och 41 procent av männen har upplevt psykiskt våld i sina parrelationer. Allvarliga upplevelser av våld i parrelationer hopar sig hos kvinnor, eftersom kvinnor utsätts för betydligt mer återkommande och allvarligt våld än män. I fall av våld i parrelationer som fått ett avgörande i en lägre rättsinstans 2019–2022 var andelen kvinnliga offer 81 procent.
Finland har förbundit sig till att förebygga och ingripa i våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor våld i hemmet dvs. den så kallade Istanbulkonventionen trädde i kraft i Finland år 2015. Nollinjens avgiftsfria hjälptelefon som är öppen dygnet runt är en av de tjänster med låg tröskel som avtalet förutsätter av medlemsstaterna.
Du får hjälp med upplevelser av våld mot kvinnor genom att kontakta Nollinjen.