Päivitetty 17.12.2024

Om Nollinjen


Nollinjen är en nationell, avgiftsfri hjälptelefon (tfn 080 005 005) och chatt för alla som blivit utsatta för våld eller hot om våld i nära relationer. Nollinjen hjälper även kvinnor som har blivit utsatta för våld eller hot om våld någon annanstans än i sina nära relationer. Även närstående till personer som utsatts för våld eller yrkespersoner och myndigheter som behöver stöd för klientarbetet kan ringa Nollinjen.

På Nollinjen arbetar kompetenta och erfarna yrkespersoner inom hälso- och sjukvården. De lyssnar och ger dig stöd och råd dygnet runt, under årets alla dagar. Nollinjen betjänar på finska, svenska och engelska.

På Nollinjen kan du berätta konfidentiellt och anonymt om din situation, dina erfarenheter och rädslor. Den jourhavande får inte veta ditt namn eller telefonnummer om du inte själv berättar det. Ett samtal till Nollinjen syns inte heller på telefonräkningen.

Vid frågor som rör anmälningsskyldigheten följer man finsk lagstiftning och Nollinjens verksamhetspraxis. Mer information om Nollinjens anmälningsskyldighet finns på startsidan till Nollinjen.fi.

Om det är rusning och alla våra linjer är upptagna, kan du ringa på nytt när som helst. Nollinjens personal kan inte ringa upp dig, eftersom ditt telefonnummer inte sparas någonstans när du ringer.

Det nytt EU-omfattande standardnumret 116 016 för våld mot kvinnor och våld i nära relationer

I Finland har man tagit i bruk det EU-omfattande hjälpnumret 116 016 för personer som utsatts för våld mot kvinnor och våld i nära relationer. När man ringer 116 016 från Finland styrs samtalen till Nollinjen på samma sätt som när man ringer till Nollinjens nummer tfn 080 005 005. Oavsett vilket nummer man ringer syns inte uppringarens telefonnummer hos Nollinjen, det är gratis att ringa och samtalet syns inte på telefonräkningen.

När man ringer 116 016 från ett annat land som redan har tagit i bruk numret styrs samtalet till det landets hjälptelefon. Om man under sin vistelse utomlands behöver hjälp för våld i nära relationer och vill att samtalet ska styras till Finland ska man använda numret +358 80 005 005. Det är avgiftsbelagt att ringa från utlandet till Finland.

Det alleuropeiska numret används tills vidare i Finland och Tyskland. Vi uppdaterar årligen uppgifterna om vilka EU-länder som tagit i bruk numret på dessa sidor.

Nollinjens chatt-service

Utöver hjälptelefonen kan du samtala med yrkespersoner också i Nollinjens chatt. Chatten är öppen måndag till onsdag kl. 9-15 och torsdag till fredag kl. 14-20. Nollinjens chatt fungerar i samband med webbtjänsten nollalinja.fi. När chatten är öppen syns den i popupfönstret i webbsidans nedre kant. Jourhavande kan ta emot en begränsad mängd chattdiskussioner åt gången.

Din maskins IP-adress syns inte till Nollinjens jourhavande du samtalar med. Diskussionerna i chatten förs anonymt.

Nollinjen hjälper på flera olika språk

Du kan samtala med Nollinjens krisjourhavande per telefon och i chatten på finska, svenska eller engelska och per telefon via en tolkningstjänst på nio tolkningsspråk (arabiska, dari, spanska, farsi, somaliska, sorani, thailändska, ukrainska, ryska). Tolkningssamtal är också tillgängliga dygnet runt.

Tjänsten utvecklas med hjälp av en anonym blankett för uppföljning av servicen

För samtalen till Nollinjen registreras en anonym elektronisk blankett för uppföljning av servicen. Med hjälp av den anonyma uppföljningen utvecklar Institutet för hälsa och välfärd (THL) Nollinjens verksamhet tillsammans med Setlementti Tampere ry, som producerar tjänsten.

Med hjälp av serviceuppföljningsblanketten samlar man in anonym information om uppringarens roll, formerna av våld, hur de förekommer och vilka följder de har. Samt om kön, åldersgrupp, tjänster som använts och hurdan hjälp som getts, en bedömning av om samtalet varit till hjälp och det språk som använts. Under samtalet intervjuas du inte, utan en anställd vid Nollinjen antecknar de uppgifter som framkommit under samtalet på blanketten för uppföljning av servicen.

Inga uppgifter om din identitet fylls i på serviceuppföljningsblanketten även om du skulle berätta om dem under samtalet. Telefonoperatören skickar uppgifter till THL om antalet besvarade och obesvarade samtal samt deras tidpunkter och varaktighet, och av chattoperatören får THL uppgifter om antalet chattsamtal och utbytta meddelanden. Uppgifterna som samlas in från samtalen och chattsamtalen utnyttjas i statistikföringen, utvecklingen av tjänsten och forskning.

Tjänstens bakgrund – mot våld mot kvinnor och våld i hemmet

Europarådets allmänna konvention mot våld mot kvinnor och våld i hemmet, den så kallade Istanbulkonventionen, trädde i kraft i Finland år 2015. Nollinjen, en avgiftsfri telefontjänst, är sådan service med låg tröskel som konventionen förutsätter av medlemsstaterna.

Telefontjänsten Nollinjen tillhandahålls av Institutet för hälsa och välfärd. Som serviceproducent fungerar Setlementti Tampere ry, en politiskt och religiöst obunden frivilligorganisation.

Nollinjen är en specialtjänst som finansieras av staten (justitieministeriet) och som delvis finansieras med brottsofferavgifter som tas ut av gärningspersonerna.

Surfa tryggt på webbplatsen

Om du snabbt behöver lämna webbplatsen, går det lättast genom att klicka på knappen ”Lämna sidan nu / Pikapoistuminen / Quick Exit” uppe till höger. Knappen tar dig snabbt till webbadressen www.google.fi.

De webbsidor som du besöker sparas automatiskt i webbläsarens historik. Om du inte vill att andra personer vet om att du besökt en webbplats, kan du slå på privat surfning på din webbläsare. Då sparas inte de sidor som du besöker.

Ett annat alternativ är att radera sidorna från webbläsarens historik efter besöket. Det är bra att tömma webbhistoriken också då du granskat personliga uppgifter på en allmän dator, till exempel på ett bibliotek eller på någon annan offentlig plats.

Nedan finns anvisningar för hur du kan surfa privat och ta bort webbhistorik med olika webbläsare:

Chrome

Surfa privat: Öppna webbläsaren på normalt sätt. Klicka på ikonen med tre prickar ovanpå varandra uppe till höger. Välj ”Nytt inkognitofönster” i menyn som öppnas.

Ta bort sidor från historiken: Genom att trycka på tangenterna Ctrl och h får du fram webbhistoriken. Kryssa för de sidor som du vill ta bort och klicka på ”Ta bort valda objekt”.

Internet Explorer

Surfa privat: Öppna webbläsaren på normalt sätt. Webbläsarens logo syns på nedre balken på din skärm. Klicka på logon med höger musknapp och välj ”Starta InPrivate-surfning” i menyn som öppnas.

Ta bort sidor från historiken: Genom att trycka på tangenterna Ctrl och h får du fram webbhistoriken. Klicka på önskad sida med höger musknapp och välj ”ta bort”.

Firefox

Surfa privat: Öppna webbläsaren på normalt sätt. Klicka på ikonen med tre streck ovanpå varandra uppe till höger. Välj ”Nytt privat fönster” i menyn som öppnas.

Ta bort sidor från historiken: Klicka på ikonen med tre streck ovanpå varandra uppe till höger. Välj ”Historik” och sedan ”Rensa ut tidigare historik…” i menyn som öppnas. Välj i menyn hur mycket av din historik ska tas bort.

Safari

Surfa privat: Välj ”Arkiv” i balken längst uppe och ”Nytt privat fönster” i rullgardinsmenyn.

Ta bort sidor från historiken: Välj ”Historik” och ”Rensa historik” i balken längs uppe.